Yapay Zekanın Tıpta Kullanımı Tehlikeleri Beraberinde Getiriyor

 Tıp alanında yapay zeka kullanımının artması, doktorların uyardığı şekilde sağlığımızı başka yollarla riske atabilir. Özellikle radyolojide giderek yaygınlaşan yapay zeka, verileri ve görüntüleri hızlı bir şekilde analiz ederek hastaların sağlık durumunu anlamada kullanılıyor. Ancak, bu tür ayarlar ve birçok diğeri, insan sağlığı için felaket sonuçları olabilecek iklim değişikliğine katkıda bulunabilir.



Radyolojiye odaklanan yeni bir makalenin yazarları, "Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, iklim değişikliği insanlık için tek başına en büyük sağlık tehdididir" diyor. Tıbbi alandan gelen büyük miktardaki emisyonlar, sonunda korumayı amaçladığı aynı insanların sağlığını da olumsuz etkileyebilir.


Toronto Üniversitesi'nde araştırma başkan yardımcısı ve Toronto Genel Hastanesi Ortak Tıbbi Görüntüleme Departmanı'nın sürdürülebilirlikten sorumlu yardımcı doçenti Kate Hanneman, "Tıbbi görüntüleme çok miktarda sera gazı emisyonu üretiyor, ancak genellikle ilişkili veri depolama ve yapay zeka araçlarının çevresel etkisini düşünmüyoruz" diyor. "Yapay zeka modellerinin geliştirilmesi ve uygulanması büyük miktarlarda enerji tüketir, ve tıbbi görüntüleme ve yapay zeka için veri depolama ihtiyaçları katlanarak artıyor."


"Olumlu etkileri dengelemek için bir dengeleme yapmamız gerekiyor" diyor Dr. Hanneman. "Hasta sonuçlarını iyileştirmek en büyük hedefimizdir, ancak daha az enerji kullanarak ve daha az atık üreterek bunu yapmak istiyoruz."


Diğer yapay zeka sistemleri gibi, sağlık alanında kullanılmak üzere modeller geliştirmek, milyarlarca tıbbi görüntünün yanı sıra büyük miktarda eğitim verisi toplamayı gerektirir. Bu verilerin hepsi depolanmalıdır ve bu genellikle başka yerlerde bulunan sunucu çiftliklerinde yapılır.


Bu merkezler, güç ve soğutma için büyük enerji kullanabilir. "Son tahminler, tüm veri merkezlerinden gelen toplam küresel sera gazı emisyonlarının, havayolu endüstrisinden daha büyük olduğunu gösteriyor, bu da son derece şaşırtıcı" diyor Dr. Hanneman.


Uzmanlar, harcanan enerjinin paylaşılabilmesi için kaynakların paylaşılması ve işbirliği yapılması gibi çeşitli yanıtlar çağırıyor. Ayrıca, yapay zekanın verimli olması, daha az enerji gerektiren donanımın kullanılması, verilerin sıkıştırılması ve gereksiz olduğunda kaldırılması sağlanmalıdır.


Dr. Hanneman, "Sağlık ve tıbbi görüntüleme alanında, çevresel maliyetler finansal maliyetlerle birlikte düşünülmelidir" diyor. "Yapay zekayı dikkatli bir şekilde uygularsak, sürdürülebilirliği iyileştirebileceğimize inanıyorum. Sadece enerji tüketimini ve sera gazı emisyonlarını göz önünde bulundurmak ve farkında olmak istiyoruz."


Yeni makale, 'Radyolojide Çevresel Sürdürülebilirlik ve Yapay Zeka: İkili Bir Kılıç' başlığı altında Radiology dergisinde yayımlandı.

Yorum Yap

Daha yeni Daha eski